Mine værktøjer
Du er her: Forside Generelt Efterforskning, Produktion og Lager

Efterforskning, Produktion og Lager

Efterforskning af dansk naturgas begyndte allerede tilbage i starten af 1930'erne, hvor man fandt naturgas i undergrunden omkring Frederikshavn. Denne gas havde en brændværdi på 9 kWh/m3 (kulgas 5,6 kWh/m3). Gassen blev anvendt lokalt i årene omkring anden verdenskrig, men kilderne døde ud og der er ikke siden set anvendelse naturgas fra indenlandske kilder.

I 1960'erne og -70'erne blev de første olie- og gasfelter fundet i Nordsøen. Mærsk Olie fik koncession i 1962 og naturgassen er siden 1984 ført i land i Danmark fra danske naturgasfelter i Nordsøen.

Efterforskningen af naturgas er meget omkostningskrævende, og prisen for en efterforskningsboring ligger helt oppe omkring to og tre cifrede millionbeløb. Der udføres i snit fem til ti efterforskningsboringer inden der gøres et fund, der kan betale sig at sætte i produktion.

Den første naturgas fra de danske felter i Nordsøen begyndte at strømme i land i 1984 gennem Dansk Undergrunds Consortiums (DUC) søledning. I dag produceres der naturgas fra fem felter i den danske den af Nordsøen og naturgassen transporteres til land gennem de to eksisterende søledninger.

Den første søledning blev taget i brug i 1984 er 220 km lang og går fra Tyra-feltet. Den anden søledning blev taget i brug i 1999, er 300 km lang og transporterer naturgas fra Syd Arne-feltet. Begge ledninger føres i land lige Nordvest for Varde.

En søledning fra Tyra-feltet til de Hollandske felter i Nordsøen og videre til Holland er sat i drift i sommeren 2005. Der kan således transporteres dansk naturgas til Holland og videre ned gennem Europa. 

Se i øvrigt afsnit: Naturgas i DanmarkNybro Gasbehandlingsanlæg

Når naturgassen er kommet i land føres den videre til Nybro Gasbehandlingsanlæg. Gasbehandlingsanlægget er Danmarks eneste og drives af DONG. På Nybro bliver naturgassen kontrolleret og behandlet, før den sendes videre til forbrugere i ind- og udland.

Naturgassens vej fra felterne til gasbehandlingsanlægget i Nybro tager ca. et døgn. Når naturgassen når Nybro tager det kun kort tid (få minutter) inden den er klar til at blive sendt videre ud i transmissionsnettet.

I gasbehandlingsanlægget sænkes trykket og naturgassen renses for vand, uønskede gasarter og kondensat (tunge kulbrinter). Endvidere kan svovlbrinte fjernes. Naturgassen renses faktisk allerede ude ved felterne og Nybro fungerer som en ekstra sikkerhed for at gassen har den rette kvalitet før den sendes videre.

Nybro Gasbehandlingsanlæg
Nybro Gasbehandlingsanlæg Kilde: DONG Energy

Gaslagrene

Når gassen forlader gasbehandlingsanlægget føres den videre ud i transmissionsnettet. Fra transmissionsnettet føres den videre til forbrugere, til eksport eller til et af de to underjordiske gaslagre i Ll. Torup eller Stenlille som begge ejes af transmissionsselskabet Energinet.dk.

Lagrene ligger ca 1,5 km nede under jorden. Naturgaslageret i Ll. Torup udgøres af en række kaverner (hulrum) og rummer 750 mio. m3 naturgas. Lageret i stenlille ligger under en opadvendt lomme af sandsten og har plads til ca. 1.000 mio. m3 naturgas.

Naturgaslagrene fyldes om sommeren, hvor naturgasforbruget hos forbrugerne er lavere end produktionen i Nordsøen, der stort set er konstant året rundt. Om vinteren hvor forbruget er større end produktionen, kan der så trækkes naturgas fra lagrene for at imødekomme der større forbrug.

gaslager stenlille
 
gaslage lt. thorup

 

Læs mere om naturgaslagrene her og her

Handlinger tilknyttet webside
« februar 2019 »
februar
mantironstorfrelørsøn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728