Mine værktøjer
Du er her: Forside Sikkerhed Kulilte

Kulilte


Typiske årsager til kulilteforgiftning
Indikationer på kulilte
Fem gode råd


Kulilte er en farveløs, lugtfri gas, der vejer det samme som luft. Den kemiske betegnelse af CO og gassen er yderst farlig. Kulilten binder sig omkring 250 bedre end ilt til de røde blodlegemer og reducerer ved indånding blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. Derved hindres iltoptagelsen i kroppens celler. Netop derfor er indånding af selv meget små mængder farlig, og risikoen ved vedvarende indånding af selv små mængder er derfor yderst risikabel, da længere tids eksponering af CO kan give hjerneskader.Typiske årsager til kulilteforgiftning

Der findes en række forhold der kan give anledning til kulilte i den luft vi indånder. Kulilte udvikles blandt andet ved brand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ.

Kulilte findes også i bygas (2-4 % CO) i København og er den hyppigst nævnte årsag til kuliltedannelse/-udslip. Efter 2007 skifter Københavns Energi til naturgas/luft, hvorefter der ikke længere er CO i gassen.

Hvis et gasfyr har dårlig forbrænding, sker der en væsentlig kuliltedannelse. Dette giver normalt ingen sikkerhedsrisiko, hvis aftrækket fungerer korrekt. Farlige situationer kan dog opstå, hvis der dannes kulilte samtidig med, at aftrækket er defekt. Dette er blandt andet årsag til, at man idag anbefaler kedler med balanceret aftræk samt at der er krav om aftrækssikring på alle andre aftræk.Indikationer på kulilte

Følgende signaler kan pege på, at der er en risiko for høj kuliltekoncentration i et lokale i forbindelse med funktionsfejl ved apparater eller aftræk.

Fugtigt indeklima, dug på ruderne og dårlig luft eller lugt af forbrændingsprodukter er alle indikatorer på kulilte i et rum. Den forhøjede kuliltekoncentration giver sig ofte udslag i kraftig hovedpine, kvalme eller brystsmerter hos personer, der opholder sig i rummet.

I yderste konsekvens kan kulilten medføre træthed, forvirring og bevidstløshed. Det er vigtigt at reagere hurtigt og rigtigt i tilfælde af en kulilteforgiftning. Søg altid lægehjælp efter en CO forgiftning.

Som en ekstra sikkerhed mod kulilteforgiftning kan man installere en kuliltealarm i bygninger, hvor der er risiko for forhøjet kuliltekoncentration. DGC har udarbejdet en vejledning om kuliltealarmer samt en folder om kulilteforgiftning. De kan ses på DGC's hjemmeside.Fem gode råd

 1. Ved mistanke om kulilteforgiftning: Få frisk luft og søg straks læge.

  • I alvorlige tilfælde ring 1-1-2.
 2. Symptomer på kulilteforgiftning: Kraftig hovedpine, kvalme, svimmelhed, sløvhed, bevidstløshed.
 3. Gravide, udsat for kulilte - søg straks læge!
 4. Høje kuliltekoncentrationer:

  • Kom væk fra det kulilteholdige område, advar andre mod risiko for forgiftning.
  • Åbn døre og vinduer hvis det kan ske uden personrisiko.
  • Afbryd gassen/årsagen til kulilten hvis det kan ske uden personrisiko.
 5. Hændelser i gasfyrede lokaliteter og anlæg, der giver anledning til forhøjet kuliltekoncentration, skal anmeldes til naturgasselskabet.
Handlinger tilknyttet webside
« februar 2019 »
februar
mantironstorfrelørsøn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728