Mine værktøjer
Du er her: Forside Tekniske data Forbrændingsreaktion for metan

Forbrændingsreaktion for metan

 

Kemiske reaktioner er ansvarlige for omsætningen af naturgas og andre brændbare gasser til slutprodukterne kuldioxid og vand. Omsætningen af et molekyle metan (CH4) til et molekyle kuldioxid (CO2) og to molekyler vand (H2O) sker dog ikke direkte efter den i (1) givne totalreaktion. (1) benyttes alligevel ofte til at beskrive de støkiometriske forhold.

(1)   CH4   +   2 O2   →   CO2   +   2 H2O

Reaktionen mellem brændsel og luft foregår i en hel række trin, hvor der sker en delvis oxidation af brændslet. Denne proces er skitseret i nedenstående for metan. Som det kan ses af figuren, er der tale om en hel række reaktioner, og en hel række mellemprodukter. Under en normal forbrænding vil hovedforløbet for nedbrydningen af metan være gennem kæden, metan (CH4) → CH3 → formaldehyd (CH2O) → HCO → CO → CO2. Ved reaktionerne medvirker en række radikaler, hvoraf de vigtigste er H, OH, og O, disse radikaler findes i store mængder under en forbrænding. En lille smule CH3 vil reagere med andet CH3, hvorved der dannes lidt ethan.


Detaljeret mekanisme for nedbrydning af metan under forbrændingsbetingelser.

 

 Forbrænding metan
(Klik her for større billede)

Den helt generelle beskrivelse af kulbrinteoxidationskemien under forbrændingsbetingelser svarer nøje til kemien for metans nedbrydning under de samme betingelser. De ovenfor nævnte radikaler vil angribe brændslet, først ved abstraktion af et brintatom fra brændslet, efterfulgt af reaktioner med ilt, dekomponeringer og omlejringer.

Slutprodukterne er igen CO, der reagerer videre til CO2. Kemien er meget kompleks så snart der er tale om lidt større kulbrinter. Jo større kulbrintemolekylerne, som skal oxideres, bliver, jo større bliver antallet af reaktioner, da molekylerne kan angribes flere steder jo større de bliver, ligesom antallet af isomere stiger kraftigt med antallet af kulstofatomer i molekylerne.

Isomere er molekyler med samme kemiske formel, men hvor atomerne er forskelligt arrangeret. Mange isomerer har lignende hvis ikke ens kemiske egenskaber.

 

Handlinger tilknyttet webside
« februar 2019 »
februar
mantironstorfrelørsøn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728